De grootouders van Anne leerden elkaar kennen in Westerbork tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze werden op transport gesteld naar Theresienstadt en verloren elkaar uit het oog. Na de bevrijding vonden ze elkaar terug. Ze trouwden en kregen twee dochters. Over de oorlog en hun leven daarvóór spraken zij nauwelijks. Anne ving in de loop der jaren hier en daar wat flarden op. Een sluitend verhaal werd het niet. Een sluitend verhaal kon het, zoveel jaar nadat haar opa en oma overleden waren, ook niet meer worden. Toch wilde Anne graag verzamelen wat er wél bekend was over het leven van haar grootouders. In dit boek heb ik beschreven wat we weten aan de hand van gesprekken met familieleden, dagboekaantekeningen, brieven en ansichtkaarten. Ook bezocht ik de nodige archieven en bibliotheken. Zo ontstond een beeld van twee bijzondere families, zowel van grootvaders- als van grootmoederskant. De illustratie op het omslag is een ex libris gemaakt door kunstenaar Chris Lebau in opdracht van de familie van grootmoeders kant. De ex libris vond ik in de collectie van het Stedelijk Museum te Amsterdam, de familie wist van het bestaan niet af.
Leven als een hart schreef ik in opdracht van een vrouw wiens man een bekende museumdirecteur was geweest. Haar hele volwassen leven had ze naast hem gestaan en met veel plezier voor hun kinderen gezorgd. Toen hij wegviel, opende zij tot haar eigen verbazing nieuwe deuren. Steeds had haar man in het middelpunt van de belangstelling gestaan, nu wilde zij haar nazaten ook over háár leven vertellen. En vertellen kan ze. Onze gesprekken waren door haar onderzoekende en open levenshouding een groot plezier. Vooral haar vroege jeugd en oorlogsjaren wist ik aan te vullen met materiaal uit verschillende archieven. Ook het oorlogsverleden van haar man, waar hij nooit meer over had gesproken, hebben we een plek gegeven. Het omslag werd ontworpen door kleindochter Michelle Carolina Levie, die eveneens de titel bedacht.
Opdrachtgever Mary: “Marijn wist een sfeer te creëren zodat ik makkelijk over mijn leven kon vertellen. Ik ben heel blij met het zo goed verzorgde resultaat. De reacties die ik kreeg van mijn kinderen, kleinkinderen en vrienden heb ik uitgeprint en bewaard. Hartverwarmend. Leven als een hart is helemaal het boek geworden wat ik mij ervan had voorgesteld.”
In Oma vertelt verzamelde ik herinneringen van oma Jet. Ze vertelde over hoe zij opgroeide op een boerderij in de Beemster in de jaren ’30 van de vorige eeuw. Ze sliep in een bedstede, de boerderij was niet aangesloten op het elektriciteitsnet en naar de markt ging ze met paard en wagen. Een andere tijd. Stel je voor hoeveel er veranderde tussen haar geboortejaar 1922 en nu. In dit boekje verzamelde ik haar verhalen. Haar herinneringen heb ik afgewisseld met hedendaagse anekdotes van toen ik oma opzocht in het bejaardentehuis.